2021-09-20

3 ważne korzyści udziału w systemie jakości żywności


Zwiększenie potencjału rynkowego

Świadome zachowania konsumenckie to jeden z wyraźnych trendów we współczesnej ekonomii – głównie w przypadku dojrzałych gospodarek. Wartości etyczne i moralne to elementy coraz częściej wpływające na kulturę zakupową konsumentów na ich drodze zakupowej. W ramach tej kultury, zauważyć można wzrost zainteresowania produktami zarówno ekologicznymi, dającymi gwarancję produkcji bez szkody dla środowiska, jak również tradycyjnymi produktami regionalnymi, o unikalnej tożsamości, jednocześnie stanowiącymi istotne wsparcie dla lokalnych gospodarek. Coraz ważniejsze kryterium stanowi również jakość produktu cechującego się np. lepszym smakiem, lub składem.

Dzięki partycypacji w systemie jakości żywności, otwierasz przed swoim produktem nowe możliwości rynkowe w postaci nowych grup docelowych, takich jak zwolennicy ekologicznego lub zdrowego stylu życia, czy lokalni patrioci. Ich obecność na współczesnym rynku to również wyraźny bodziec dla hurtowni, czy sieci handlowych, by zwracać uwagę na lokalnych producentów i ich oferty w miejsce oferty masowej. Posiadając odpowiedni certyfikat – twój produkt może zyskać większą, rynkową wartość, stając się pożądanym elementem przyszłościowego systemu żywnościowego.

 

 

Ochrona unikalnej tożsamości

Produkt certyfikowany to również gwarancja unikalnego doświadczenia. Dzięki odpowiedniemu systemowi jakości, jest on chroniony przed wszelkimi próbami fałszerstwa, dając konsumentowi przejrzystą informację odnośnie własnej tożsamości. Tyczy się to głównie produktów regionalnych oraz tradycyjnych, których wartość jest ściśle powiązana np. z miejscem pochodzenia, czy unikalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji.

Wedle badań konsumenckich, poszukiwanie wyjątkowych doświadczeń to również element towarzyszący współczesnym, indywidualnym uczestnikom rynku. W przesycie możliwości wyboru, konsumenci chętnie wybierają te produkty, czy usługi, które są w stanie zaoferować im unikalne doświadczenia. Stanowi to bez wątpienia szansę dla produktów o unikalnej tożsamości, by promować swoję ofertę na podstawie wyjątkowego smaku, składu, czy metodyki produkcji.

 

 

Wspólne wartości - wspólna wartość

Warto wspomnieć, że systemy jakości żywności mają często wymiar kolektywny, z uwagi na fakt, iż na ich powodzenie pracują zarówno producenci jak również często instytucje samorządowe, państwowe, lub międzynarodowe. Trudno pominąć również konsumentów, którzy chętnie wspierają i promują np. produkty lokalnego pochodzenia, związane z rodzimą tradycją. Z efektów tej wspólnej pracy mogą zatem korzystać indywidualni producenci, czerpiąc z dotychczasowego dorobku wizerunkowego samego certyfikatu, który wspiera wizerunek ich produktów. Mając na uwadze fakt, iż w promocji samych systemów biorą udział instytucje zewnętrzne, daje to producentom niewątpliwie korzyści w postaci potencjały marketingowego certyfikatu, w który sami producenci nie muszą inwestować niczym więcej, poza jak najlepszej jakości pracą przy procesie produkcji.

 


A oto wypowiedzi lokalnych rolników/producentów żywności wysokiej jakości

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości
rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

Materiał w ramach kampanii pt. „Produkty ekologiczne, regionalne i tradycyjne – a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich”

Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

tel./ fax: ( 0- 14) 66 53 737

 
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”  
Materiał opracowany przez Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała
  Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji: "Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich dzięki lokalnym producentom żywności wysokiej jakości"
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl  

Element zostanie usunięty i nie będzie można go przywrócić