Sprzyjające trendy konsumenckie
Choć w dobie globalizującego się rynku, szerokiej dostępności towarów importowanych oraz rosnącej konkurencji cenowej, polscy producenci żywności mają coraz większe problemy ze zbyciem swoich produktów, koncentracja na nowych segmentach rynkowych, stanowić może szansę dla utrzymania pozycji ekonomicznej oraz przetrwania, zwłaszcza niewielkich, polskich gospodarstw rolnych, w przestrzeni rynku żywnościowego.
Zmieniające się oczekiwania konsumenckie oraz coraz większa koncentracja na świadomych procesach zakupowych, stanowią wyraźny trend, który bez wątpienia kształtował będzie przyszłość, nie tylko polskiej, ale światowej żywności. Odpowiedź na te trendy może okazać się kluczowa, dla wszystkich tych producentów, którzy myślą o pozostaniu częścią przyszłościowych łańcuchów dostaw. Choć zmiany te następują ewolucyjnie: ograniczanie produkcji odpadów, zrównoważone, ekologiczne gospodarowanie, czy etyczne podejście do produkcji mogą już na przestrzeni nadchodzących lat stać się jednymi z głównych czynników decyzyjnych, wpływającymi na zakupowe wybory dominującej liczby konsumentów.
Zewnętrzne wsparcie
Agenda 2030, Zielony Ład, czy Fit for 55 – za wszystkimi tymi pojęciami kryją się ważne, polityczne deklaracje międzynarodowych ośrodków politycznych tj. Unia Europejska, czy ONZ, wskazujące m.in. na istotność rozwoju zrównoważonej produkcji żywności, dla lepszej, zdrowszej oraz bardziej przyjaznej dla środowiska, przyszłości. Biorąc pod uwagę rolę, jaka w rozwoju tej przyszłości przypisana jest wiejskim społecznościom i niewielkim gospodarstwom, możemy być pewni, że przyszłość pisana poprzez najważniejszych politycznych decydentów sprzyja lokalnej, zrównoważonej produkcji.
Sama Agenda 2030 stawia sobie za cel „do 2030 roku podwoić (...) dochody drobnych producentów żywności, w szczególności (...) rodzinnych gospodarstw rolnych (...)” jak również „utworzyć systemy zrównoważonej produkcji żywności oraz wdrożyć praktyki prężnego rolnictwa mające zwiększyć wydajność i produkcję (...)”. To wyraźny sygnał, że przyszłość przynieść może nam intensywny rozwój, lokalnych, zrównoważonych gospodarstw rolnych.
Dla wspólnego dobra
Zrównoważone gospodarowanie to przede wszystkim etyczne podejście do eksploatacji środowiska, a także troska o dobrostan ludzi i otaczającej ich natury. Mając na uwadze negatywny wpływ jaki na lokalne ekosystemy wywiera wielkopowierzchniowa uprawa monokulturowa, lub sztuczne środki ochrony roślin, zwrot w stronę racjonalnej, świadomej produkcji to przede wszystkim zwrot w stronę indywidualnej odpowiedzialności za przestrzeń w której żyjemy, a także ludzi – ich osobistego dobra i przejawianych potrzeb.
Zrównoważone rolnictwo to w tym przypadku istotne działanie na rzecz lokalnej społeczności – jego produkty stanowią bowiem gwarancję rozwoju w poszanowaniu jej miejsca do życia, a także dają wyraźną szansę na partycypowanie w rozwoju lokalnej gospodarki, rynku pracy, czy możliwości i kompetencji mieszkańców terenów wykluczonych. Zrównoważona przyszłość – to bowiem lepsza przyszłość nas wszystkich.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości
rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl
Materiał w ramach kampanii pt.
„Produkty ekologiczne, regionalne i tradycyjne – a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich”
Masz pytania? Skontaktuj się z nami!
tel./ fax: ( 0- 14) 66 53 737
Element zostanie usunięty i nie będzie można go przywrócić